5 sposobów na ciepłe i zdrowe śniadania

          

Poranki bywają nerwowe i szybkie. Dlatego nasze pierwsze posiłki ograniczają się zwykle do płatków zalanych zimnym mlekiem lub dwuskładnikowych kanapek jedzonych naprędce podczas sznurowania butów. Tymczasem śniadania są ważne, a jeszcze ważniejsze jest to, by były one ciepłe. Oto kilka ciekawych i smacznych propozycji.

        

Ktoś może zapytać: dlaczego tak ważne jest, by śniadanie było ciepłe? Po pierwsze dlatego, że rozgrzewają organizm, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Po drugie, ciepłe posiłki chronią nas przed zakwaszeniem i pobudzają organizm do pracy na wysokich obrotach.

         

Poniższe pomysły na śniadanie nie są być może szczególnie wyszukane, są jednak zdrowe, smaczne i niskokaloryczne. Czy trzeba czegoś więcej?

        

1.

Omlet – zastępuje doskonale wszystkim znaną i lubianą jajecznicę. Ma bardziej zwartą formę i można do niego dodawać ulubione warzywa. Takie śniadanie będzie bardzo syte i zapewni dużo energii na cały poranek.

2.

Kasza na ciepło – najlepiej sięgnąć po kaszę jaglaną, ponieważ ma właściwości odkwaszające, jest źródłem wielu cennych witamin i ma niewiele kalorii. Kaszę gotujemy na mleku lub wodzie w proporcjach 2:1 (2 szklanki płynu oraz 1 szklanka kaszy). Można do niej dodawać wiórki kokosowe, orzechy, borówki lub jabłka z cynamonem.

3.

Szakszuka – to jedna z wielu wariacji na temat jajka. Do jej wykonania używamy patelni, jajek, pomidorów oraz bazylii (świeżej lub sproszkowanej). Na przyrządzenie tej potrawy potrzeba ok. 10-15 minut, dlatego dobrze sprawdzi weekendy, kiedy na przygotowanie śniadania mamy nieco więcej czasu.

4.

Owsianka – jest wiele sposobów na przygotowanie owsianki, ale najważniejsze jest to, aby stosować zawsze ciepłe mleko. Owsiankę można zaserwować w wersji warzywnej lub owocowej. Jest to szybki sposób na śniadanie, a do tego zawiera dużą ilość błonnika, tak istotnego na diecie.

5.

Pasta z jajka – jajo ugotowane na twardo rozgniatamy za pomocą widelca, mieszamy ze szczypiorkiem i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Dla urozmaicenia możemy dodać też awokado lub odrobinę jogurtu naturalnego wymieszanego z musztardą i oliwą z oliwek.        

       

         

Większość z tych propozycji może występować w różnych konfiguracjach i odmianach. Dlatego też 5 pomysłów wystarczy w zupełności, by – z drobnymi modyfikacjami – zapewnić sobie zdrowe, fit śniadanie na każdy dzień. Smacznego!