Witaminy i minerały podczas odchudzania – o czym pamiętać?

      

O tym jak ważne są witaminy, przypominamy sobie dopiero wtedy, gdy nasz organizm sygnalizuje ich niedobór. Tymczasem warto dbać o dostarczanie odpowiednich mikroelementów: po pierwsze ze względu na zdrowie, a po drugie – szczupłą sylwetkę. Co mają ze sobą wspólnego te dwie rzeczy?

       

Uniwersalna i sprawdzona metoda na odchudzanie nie istnieje. Dlatego podejmując się tego wyzwania, każdy z nas jest narażony na błędy. Najczęściej popełniamy je nieświadomie, tak jak wtedy, gdy wykluczamy z diety całe grupy witamin i minerałów. A przecież wiele z nich wręcz ułatwia proces chudnięcia:

     

Witaminy z grupy B

Wspierają zdrowie psychiczne i pomagają zredukować stres, który często wpływa negatywnie na odchudzanie. Efektem systematycznego dostarczania do organizmu witamin z grupy B jest także zwiększona ilość siły i energii, potrzebnych zwłaszcza, jeśli ktoś często ćwiczy. Niedobór witamin z gruby B może spowodować zaburzenie przemian w obszarze cukrów, tłuszczów i białka, co przełoży się na widoczne kłopoty ze zrzuceniem wagi. Źródłem witaminy B są przede wszystkim: drożdże, tłuste ryby, orzechy, wątroba oraz kasza.

   

Witamina C

Jest silnym antyoksydantem, wspomaga usuwanie kwasu mlekowego z organizmu, poprawia odporność oraz zwiększa przyswajalność żelaza (jego niedobór może powodować zmęczenie, senność i apatię, które jak wiadomo nie sprzyjają odchudzaniu). Witamina C bierze również udział w spalaniu tłuszczów określanych jako zapasowe. Dlatego jej przyjmowanie gwarantuje zarówno zdrowie i odporność, jak i łatwiejsze chudnięcie. W jakich produktach znajdziemy witaminę C? Przede wszystkim w cytrynie, pomidorach, truskawkach, kiwi, czarnej porzeczce, pomarańczy i papryce (zwłaszcza żółtej).

      

Chrom

Przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej, normuje poziom cukru we krwi i wpływa korzystnie na przemianę materii. Chrom jest także bardzo pomocny, jeśli chcemy uregulować poziom cholesterolu lub zredukować uciążliwy stres oraz zmęczenie. Spożywając drożdże, jajka, jabłka, pieczywo pełnoziarniste, kiełki, brokuły chude mięso i ryby, ustrzeżemy się przed otyłością i zapobiegniemy odkładaniu niechcianego tłuszczu w ciele.

        

    

Rzadko kiedy zastanawiamy się nad właściwościami poszczególnych witamin oraz ich wpływem na nasz organizm. Nie należy jednak zapominać o tym, że dzięki nim funkcjonujemy znacznie lepiej – pilnując odpowiedniego ich poziomu w organizmie będziemy mogli cieszyć się nie tylko dobrym samopoczuciem, ale także piękną, szczupłą sylwetką.