Dlaczego warto jeść szparagi?

         

Szparagi sprzyjają odchudzaniu, są cennym źródłem witamin i minerałów, a niektórzy twierdzą nawet, że ich spożywanie może podnosić też poziom libido. Choć szparagi znane nam są już od czasów starożytnych, dzisiaj wielu ludzi uważa je wciąż za produkt luksusowy. Najwyższa pora, by przyjrzeć się im bliżej.

         

Właściwości szparagów

  • Dieta odchudzająca – szparagi mają niewiele kalorii (ok. 20 na 100g warzywa), posiadają też niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika, dlatego będą doskonałym urozmaiceniem dla pełnowartościowej, zdrowej diety.

  • Powstrzymanie starzenia – zawartość kwasu foliowego pomaga zregenerować uszkodzone komórki organizmu i spowalnia proces starzenia.

  • Blask dla skóry i włosów – obecność beta-karotenu oraz witamin C i E, które są silnymi przeciwutleniaczami, sprawia, że kondycja skóry, włosów, a także paznokci ulega znacznej poprawie.

  • Zdrowy układ pokarmowy – błonnik występujący w szparagach wpływa pozytywnie na przemianę materii, niweluje zaparcia, wspomaga pracę wątroby i wspiera cały układ pokarmowy.

  • Wysokie libido – fitoestrogeny pobudzają popęd seksualny u kobiet; Często też mówi się o charakterystycznym kształcie szparagów oraz jego wpływie na pobudzenie kobiecej wyobraźni seksualnej.

       

Kolory szparagów i ich smak

W sklepach oraz na straganach dostępne są zwykle 3 rodzaje szparagów: zielone, białe i fioletowe. Najbardziej popularne są szparagi zielone – z wyrazistym smakiem, nie wymagające obierania. Białe szparagi są twardsze i mają nieco łagodniejszy smak. Najrzadziej spotykane są szparagi fioletowe. Mają najbardziej intensywny aromat i są najsłodsze spośród wszystkich odmian tego warzywa.

         


Szparagi – podawanie i dostępność

Szparagi bywają serwowane jako danie główne, np. z bułką tartą lub oliwą z oliwek, ale można je podawać również w ramach smacznej i zdrowej przekąski. Stanowią idealne uzupełnienie każdego dania, w którym pierwsze skrzypce gra mięso lub jaja.

         

        

Szparagi smakują najlepiej, gdy są świeże, dlatego jeśli nie mamy zamiaru zjeść ich dzień lub dwa dni po zakupie, należy je zamrozić. Sezon na to warzywo zaczyna się już pod koniec kwietnia i trwa tylko ok. 2 miesięcy, warto więc być czujnym, by nie przegapić dostępu do najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych szparagów.