Kurkuma znana jest przede wszystkim jako przyprawa. Ma delikatny zapach, lekko cierpki smak i sprawia, że potrawy nabierają żółtawo-pomarańczowego koloru. Okazuje się jednak, że oprócz oczywistych walorów smakowych, ta bliska kuzynka imbiru może nam zaoferować znacznie więcej korzyści. Jakich?
- Silny przeciwutleniacz
Kurkuma ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dlatego warto stosować ją przy przewlekłych stanach zapalnych. Pomaga oczyścić organizm i tworzy naturalną barierę ochronną dla organizmu. Kurkuma ogranicza także działanie wolnych rodników, co pozwala zachować młodą skórę be zmarszczek na dłużej.
- Na straży szczupłej sylwetki
Regularne stosowanie kurkumy pomaga przyspieszyć przemianę materii oraz zapobiega magazynowaniu się tkanki tłuszczowej w ciele. Jeśli więc chcemy pomóc sobie w zdobyciu szczupłej sylwetki, warto wypijać codziennie wodę z kurkumą albo też przyprawiać nią obficie poszczególne potrawy.
- Przyjaciółka wątroby
Związki aktywne występujące w kurkumie pobudzają wydzielanie żółci, która jest konieczna do trawienia tłuszczów. Kurkumina oraz olejki eteryczne zawarte w żółtej przyprawie działają ochronnie na komórki wątroby i przyspieszają ich regenerację.
- Lepsze samopoczucie
Kurkuma ma pozytywny wpływ na codzienne samopoczucie i może przeciwdziałać depresji. Badania nad właściwościami kurkuminy wykazały, że substancja ta może częściowo cofnąć zmiany w mózgu poczynione przez depresję.
- Sprawny umysł
Składniki zawarte w kurkumie doskonale stymulują przewodzenie nerwowe w mózgu. Włączenie żółtej przyprawy do codziennego jadłospisu pomoże więc poprawić pamięć oraz koncentrację, przyspieszy również proces uczenia się i zapamiętywania nowego materiału.