Lato to gofry z bitą śmietaną, grill z karkówką i hektolitry lodów w chrupiącym wafelku. Jak więc zadbać o dobrą figurę w ten szczególnie podstępny czas? Sprawdź co zrobić, by przechytrzyć niebezpieczne dla sylwetki pokusy i odżywiać się zdrowo – nawet w trakcie wakacji.
Wysokie temperatury obniżają nasze odczucie łaknienia i zmniejszają ochotę na przygotowywanie wymyślnych dań. Ale jeść trzeba i dobrze, by nasza wakacyjna dieta była nie tylko zdrowa, ale również smaczna.
Szeroki wachlarz darów natury
Owocowo-warzywne kramy w lecie to feeria barw, która może przyprawiać o szybsze bicie serca. Warto korzystać ze wszystkich naturalnych wytworów Matki Ziemi, dostępnych w tym sezonie w wersji niemrożonej i świeżej.
- Warzywa: zawierają dużą ilość błonnika, są sycące i w większości niskokaloryczne. Wiele z nich może posłużyć jako samodzielne danie, inne można wydrążyć i nafaszerować, a z jeszcze innych zrobić pyszną, lekką sałatkę.
- Owoce: truskawki, maliny, czereśnie, borówki, arbuzy, agrest, porzeczka – cała masa świeżych i soczystych owoców, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Od przetworów, przez soki i kompoty, aż po różnego typu przekąski.
Koktajlowe szaleństwo
W związku z tak dużym wyborem warzyw i owoców, przygotowanie pysznego koktajlu okazuje się banalnie prostym zadaniem. Połączenia, proporcje i kompozycje – absolutnie dowolne. Bez względu na to jakie składniki wybierzemy, z pewnością zapewnimy sobie zdrową bombę witaminową.
Woda, woda i jeszcze raz woda!
Oprócz lekkostrawnej diety, w gorące dni bardzo ważne jest przede wszystkim nawadnianie organizmu. Przez wzmożone pocenie nasze zapasy wody radykalnie maleją, dlatego należy zadbać o regularne ich uzupełnianie – zwłaszcza, jeśli w ciągu dnia pijemy także kawę. Jako ciekawe urozmaicenie do szklanki lub karafki z wodą można dodać np. truskawki, kawałek arbuza, cytrynę, miętę lub maliny.