Dieta bogata w magnez – dlaczego to tak ważne?

          

O magnezie przypominamy sobie zazwyczaj wtedy, gdy nasze mięśnie lub powieka zaczynają mimowolnie drżeć. ,,Oho! Brakuje mi magnezu” zauważamy bez większego przejęcia i sięgamy po preparat z apteki, który ma temu zaradzić. To jednak zdecydowanie za mało! Co jeszcze powinniśmy zrobić?

Magnez pełni bardzo istotną rolę w naszym życiu – oprócz wspomnianych już mięśni, wpływa również na pracę mózgu i serca. Jego niedobór może spowodować wiele groźnych następstw.

        

Co dzieje się, gdy brakuje nam magnezu?

Przyjmuje się, że kobieta powinna dostarczyć do organizmu ok. 280 mg magnezu dziennie, a mężczyzna ok. 350 mg. Mało kto jednak tego pilnuje, efektem czego jest nadmierne rozdrażnienie, bezsenność, przewlekłe zmęczenie, kołatanie serca, a nawet pogłębianie choroby miażdżycowej.

Magnez jest cichym bohaterem dla naszego organizmu: wspiera pracę szarych komórek, bierze udział w dostarczaniu energii tkanek, poprawia pamięć i koncentrację, wspomaga układ sercowy. Jak łatwo można się domyślić, kiedy zaczyna brakować magnezu wszystkie te funkcje zostają upośledzone. Jeśli więc zauważamy u siebie bóle głowy, problem z zebraniem myśli, kołatanie serca, czy ból wywołany skurczami mięśni – najlepiej uzupełnić ja najszybciej poziom magnezu.

         

Co wpływa na obniżenie poziomu magnezu?

Istnieje cała lista produktów, które wypłukują magnez z naszego organizmu. Mowa tu zwłaszcza o kawie, czarnej herbacie, coli, napojach energetycznych oraz alkoholu.

Niedobór magnezu najczęściej przytrafia się pracownikom fizycznym, osobom zestresowanym, a także osobom, których sposób odżywiania jest zbyt niezdrowy lub zbyt obfity w kwasy tłuszczowe i fosforany (utrudniające wchłanianie pierwiastka).

       

Gdzie szukać magnezu? – rozejrzyj się w kuchni!

Zamiast sięgać po magnez w tabletkach, lepiej skorzystać z tego, co mamy w kuchni. Magnez dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem ma wysoką przyswajalność (ok. 50%). Po jakie produkty najlepiej sięgać?

• Woda mineralna z magnezem
• Kakao naturalne (także gorzka czekolada)
• Nasiona słonecznika
• Migdały
• Kasza gryczana
• Otręby pszenne
• Płatki owsiane
• Orzechy laskowe
• Banany
• Biała fasola

Magnez to składnik wręcz niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto pamiętać o jego dostarczaniu nie tylko wtedy, kiedy już drżą nam powieki lub mięśnie!