Rabarbar to smak dzieciństwa, który kojarzy się zwykle z ciastem drożdżowym lub słodko-kwaśnym kompotem. Być może zaskoczy więc fakt, że rabarbar w rzeczywistości jest warzywem – a w dodatku niezwykle cennym dla naszej diety! Zobacz dlaczego warto włączyć tę roślinę do swojego wiosennego menu.
Sezon na rabarbar zaczyna się późną wiosną, a kończy pod koniec czerwca. Dlatego trzeba się spieszyć, aby skorzystać z wszystkich korzyści, które nam oferuje.
5 powodów, by pokochać rabarbar:
- Zawiera dużo błonnika – w 100g rabarbaru znajdują się ponad 3g błonnika pokarmowego, tak cennego dla naszego układu trawienia.
- Jest bogactwem wartości odżywczych: magnez, wapń, potas, witamina C, witaminy z grupy B i mangan. Dostarczanie tych składników w sposób naturalny poprawi nasze zdrowie oraz wpłynie pozytywnie na samopoczucie.
- Pomaga schudnąć – rabarbar ma bardzo niską kaloryczność (w 100g łodyg kryje się zaledwie 14-16 kcal). Związki zawarte w rabarbarze przyspieszają także proces przemiany materii, co znacznie ułatwia odchudzanie.
- Jest cennym przeciwutleniaczem – działa detoksykująco, usuwa nadmiar wolnych rodników z organizmu i hamuje proces starzenia. Upieczony rabarbar zawiera też dużą ilość rapontygeniny, która powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych i zmniejsza ryzyko wystąpienia raka.
- Jest smaczny – czerwona odmiana rabarbaru ogrodowego jest dosyć słodkawa w smaku, choć ma swój charakterystyczny, kwaskowy posmak. Z powodzeniem można zastosować ją do koktajli, musów, dżemów, ciast lub kompotów. Smakuje dobrze zwłaszcza w towarzystwie truskawek i malin.
O tym warto pamiętać!
Rabarbar to smaczna i zdrowa roślina, jednak należy zachować zdrowy rozsądek w jej spożywaniu. Z racji wysokiej zawartości szczawianów wiążących wapń, zaleca się przyjmowanie rabarbaru w rozsądnych ilościach