Insulinoodporność a dieta – najważniejsze zasady postępowania

        

Dla osób u których zdiagnozowano insulinoodporność wszystko jest nowe i nieznane, także dieta. W głowach pojawiają się tysiące pytań (Które produkty mogę jeść?, Jakich potraw lepiej unikać?, Co z czym łączyć?), ale mało konkretnych i przejrzystych odpowiedzi. Pora to zmienić!



Co to jest insulinoodporność?

Insulinoodporność jest zaburzeniem osłabiającym wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Może to powodować zachwianie gospodarki węglowodanowej, ponieważ to właśnie insulina jest odpowiedzialna za kontrolowanie poziomu glukozy we krwi, a więc także za jej przenikanie do komórek.

Organizm, który odbiera sygnały o niedostatecznej ilości insuliny, zaczyna produkować jej jeszcze więcej, co może prowadzić do systematycznego zwiększania masy ciała.

         

Insulinoodporność – jakie produkty zastosować w diecie?

Rola diety w insulinoodporności polega na unormowaniu poziomu glukozy we krwi oraz obniżeniu masy ciała. Najważniejsza zasada to dobieranie takich składników, które w ogólnym rozrachunku nie będą przekraczać zdrowych poziomów stężenia glukozy we krwi. Reguły żywieniowe do których należy się zastosować są raczej proste:

       

1. Należy ograniczyć ilość węglowodanów prostych w diecie, czyli cukrów takich jak gotowe słodycze i słodzone napoje.

2. Koniecznie przestawić się na system jedzenia ,,mniej, ale częściej” (co 3-4 godziny).

3. Dobór produktów należy wiązać bezpośrednio z tabelą indeksu glikemicznego. Najlepiej stosować te produkty, których IG wskazuje wartość poniżej 50. Do dobrych składników zalicza się: większość warzyw i owoców, pełnoziarniste warzywa i makarony, duszone mięso, ryby, nabiał, orzechy.

4. Zaleca się ograniczenie alkoholu, słodyczy, soków owocowych, białego pieczywa, produktów przetworzonych.

      

     

Dieta w insulinoodporności poddana jest pewnym restrykcjom, nie oznacza to jednak że musi być nudna. Przyswojenie podstawowej wiedzy na temat tego co i z czym łączyć poszczególne składniki, pomoże utrzymać dobre zdrowie i szczupłą sylwetkę. Pozwoli także otworzyć się na korzystanie z szerszej palety potraw oraz smaków.