Błonnik – cichy bohater każdej diety

           

Błonnik to substancja roślinna, która – mimo, że nie podlega trawieniu ani wchłonięciu – odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego, a także w samym procesie odchudzania. Dlaczego warto pamiętać o nim przy układaniu zdrowego i dietetycznego jadłospisu?


Błonnik – jakie ma właściwości?

Przez wiele lat błonnik był uznawany przez naukowców za niepotrzebny i bezwartościowy składnik diety. Dopiero kiedy wzięto go pod lupę, okazało się, że oferuje bardzo szeroki wachlarz korzyści zdrowotnych:

              

Reguluje perystaltykę jelit – błonnik oczyszcza jelita i likwiduje zaparcia, co znacząco ułatwia wypróżnianie. Zwiększa także wydzielanie soków trawiennych i przez to reguluje cały proces trawienia i wydalania pokarmów.

Wspomaga usuwanie toksyn – wędrując przez przewód pokarmowy aż do żołądka, błonnik przechwytuje niebezpieczne i toksyczne związki, dzięki czemu nie zostają one wchłonięte do organizmu.

Zwiększa uczucie sytości – kiedy błonnik dostaje się do żołądka, jest w stanie związać dużą ilość wody, dlatego pęcznieje. W ten sposób znika uczucie głodu i ochota na podjadanie, które stanowią najbardziej uciążliwy problem osób z nadwagą.

                  

Błonnik – gdzie go szukać?

Nieocenionym źródłem błonnika są warzywa, owoce, zboża oraz różnego rodzaju ziarna. Najwyższą zawartość tej substancji znajdziemy w produktach takich jak:
             

  • otręby pszenne
  • ryż brązowy,
  • kasza gryczana,
  • maliny,
  • suszone śliwki,
  • migdały,
  • marchew,
  • buraki,
  • soczewica,
  • sezam,
  • płatki owsiane,
  • chleb żytni.


Dorosły człowiek powinien przyjmować codziennie ok. 20-40 g błonnika. Należy też pamiętać, że błonnik wchłania dużo wody –  wzbogacając swoją dietę o ten składnik, należy zadbać również o dostarczeniu do organizmu odpowiedniej ilości płynów (1,5-2 l).