Odżywianie w stylu ,,wege” staje się coraz popularniejsze. Świadczy o tym zarówno żywe zaangażowanie celebrytów, jak i rosnąca ilość książek oraz blogów na ten temat. Czy jest to chwilowa moda? – trudno przewidzieć. Warto jednak przyjrzeć się bliżej tej kulinarnej rewolucji, aby sprawdzić, czy można z niej uszczknąć coś dla siebie.
Reguły diety wegetariańskiej
Wegetarianin to osoba, która świadomie odrzuca ze swojej diety wszystkie produkty mięsne. I jeśli ktokolwiek zastanawia się teraz czy ryby oraz owoce morza również poddają się tej selekcji, odpowiedź jest prosta – tak! Dlatego, jeśli nasz znajomy zdecydował podążyć drogą wegetarianizmu, lepiej nie proponujmy mu sushi, ostryg, ani ryby po grecku. Należy także pamiętać, że lista zakupów jarosza wyklucza wszelkie wytwory (takie jak smalec i żelatyna) powstałe w wyniku uboju zwierząt.
Reguły diety wegańskiej
Weganizm bywa często określany jako bardziej restrykcyjna wersja wegetarianizmu. Weganie – oprócz tego, że eliminują wszystkie produkty mięsne – rezygnują także z różnego typu przetworów odzwierzęcych. W ich diecie nie znajdziemy więc: jajek, mleka, masła, sera, a także miodu.
Skomponowanie różnorodnych posiłków z tak ograniczonego zasobu składników może wydawać się niewykonalne. W praktyce jednak jadłospis wegański bywa często bardziej zróżnicowany niż menu osób jadających mięso.
Czy ,,wege” jest zdrowe?
Zgodnie z opinią dietetyków, potrawy wegetariańskie mogą być zdrowe i odżywcze – pod warunkiem, że są odpowiednio skomponowane. Przed przystąpieniem do odżywiania w stylu ,,wege”, warto skontaktować się ze specjalistą, który zaproponuje zbilansowane menu oraz wskaże w których produktach znajdziemy najważniejsze dla nas makroskładniki.
Nawet jeśli nie mamy zamiaru całkowicie zrezygnować z mięsa, warto zainteresować się wegańską kuchnią – choćby w ramach urozmaicenia codziennego jadłospisu o zdrowe, roślinne przepisy.