6 ziół wspomagających odchudzanie

Zioła są skuteczną, choć często niedocenianą metodą na zrzucenie nadprogramowego balastu. Można wykorzystać je do przyrządzenia aromatycznego naparu, albo też dodać do ulubionych potraw, podkreślając ich smak. Które z nich warto włączyć do swojego zielnika?

Fiołek trójbarwny

Fiołek trójbarwny, zwany również bratkiem, doskonale oczyszcza organizm i przyspiesza metabolizm. Śluz zawarty w tej roślinie daje uczucie sytości, dlatego ogranicza chęć na podjadanie między posiłkami.

Mięta pieprzowa

Herbata z mięty jest smaczna, a do tego pomaga poprawić funkcjonowanie układu trawiennego. Zwykle pijemy ją dopiero wtedy, gdy pojawiają się bóle brzucha i niestrawność. Warto jednak przyjmować ją regularnie, aby zwiększyć wydzielanie soku żołądkowego i poprawić przemianę materii.

Bazylia

Bazylia to zioło kojarzone zwykle z pizzą lub sałatkami, ale można śmiało dodawać ją do każdej potrawy. Oprócz dobrego smaku, bazylia obniża także poziom ,,złego” cholesterolu i wzmaga trawienie tłuszczów oraz białek. Ponadto ma działanie rozkurczowe i wspomaga walkę z nadwagą.

Szałwia

Napar z szałwii stanowi doskonały wybór w kwestii problemów trawiennych. Rozwiązuje także niewygodną kwestię zaparć. Regularne picie tego zioła działa rozkurczowo i pobudza perystaltykę jelit.

Koper

Herbata z kopru włoskiego jest dostępna zarówno w aptekach, jak i w sklepach zielarskich. Koper pobudza wydzielanie soku żołądkowego i łagodzi napięcie mięśni gładkich w jelitach. Napar z owoców kopru pomaga w przypadkach wzdęć i bólów brzucha wynikających z nadmiernego nagromadzenia gazów.

Rozmaryn

Rozmaryn idealnie pasuje do ryb, mięs oraz sałatek. Poprawia proces trawienia oraz krążenie krwi w organizmie. Pomaga również w trawieniu tłustych potraw.