Zioła są skuteczną, choć często niedocenianą metodą na zrzucenie nadprogramowego balastu. Można wykorzystać je do przyrządzenia aromatycznego naparu, albo też dodać do ulubionych potraw, podkreślając ich smak. Które z nich warto włączyć do swojego zielnika?
Fiołek trójbarwny
Fiołek trójbarwny, zwany również bratkiem, doskonale oczyszcza organizm i przyspiesza metabolizm. Śluz zawarty w tej roślinie daje uczucie sytości, dlatego ogranicza chęć na podjadanie między posiłkami.
Mięta pieprzowa
Herbata z mięty jest smaczna, a do tego pomaga poprawić funkcjonowanie układu trawiennego. Zwykle pijemy ją dopiero wtedy, gdy pojawiają się bóle brzucha i niestrawność. Warto jednak przyjmować ją regularnie, aby zwiększyć wydzielanie soku żołądkowego i poprawić przemianę materii.
Bazylia
Bazylia to zioło kojarzone zwykle z pizzą lub sałatkami, ale można śmiało dodawać ją do każdej potrawy. Oprócz dobrego smaku, bazylia obniża także poziom ,,złego” cholesterolu i wzmaga trawienie tłuszczów oraz białek. Ponadto ma działanie rozkurczowe i wspomaga walkę z nadwagą.
Szałwia
Napar z szałwii stanowi doskonały wybór w kwestii problemów trawiennych. Rozwiązuje także niewygodną kwestię zaparć. Regularne picie tego zioła działa rozkurczowo i pobudza perystaltykę jelit.
Koper
Herbata z kopru włoskiego jest dostępna zarówno w aptekach, jak i w sklepach zielarskich. Koper pobudza wydzielanie soku żołądkowego i łagodzi napięcie mięśni gładkich w jelitach. Napar z owoców kopru pomaga w przypadkach wzdęć i bólów brzucha wynikających z nadmiernego nagromadzenia gazów.
Rozmaryn
Rozmaryn idealnie pasuje do ryb, mięs oraz sałatek. Poprawia proces trawienia oraz krążenie krwi w organizmie. Pomaga również w trawieniu tłustych potraw.