Kiedy za oknem skwar, a w zasięgu wzroku nie ma morza, ani nawet basenu, pozostaje już tylko jeden ratunek – napoje orzeźwiające. Im łatwiejsze i szybsze do przyrządzenia tym lepiej. A jeśli do tego będą jeszcze zdrowe i niskokaloryczne? Brzmi jak raj na ziemi!
Warto poznać kilka smacznych i dietetycznych opcji, by w gorące dni móc bez żalu zastąpić nimi niezdrowe napoje. Poniższe propozycje nie tylko gaszą pragnienie, ale także – co równie ważne – długotrwale nawadniają organizm.
Lemoniada z rabarbarem
Nic tak nie orzeźwia jak zmrożona lemoniada. A co powiecie na lemoniadę ze słodko-kwaśnym rabarbarem? Taki napój jest z pewnością zdrowy, a do tego doskonale smakuje.
Składniki potrzebne do przygotowania 1 dzbanka takiej lemoniady:
– Woda mineralna lekko gazowana
– Cytryny
– Rabarbar
– Kostki lodu
– Cukier trzcinowy bądź ksylitol
– Mięta
Sposób przygotowania: Mus z zagotowanego rabarbaru, cytryny i cukru studzimy, a następne dodajemy kostki lodu, cytrynę w plastrach oraz miętę.
Mrożona herbata zielona
O tym, że zielona herbata jest zdrowa nie trzeba przekonywać nikogo. Zazwyczaj jednak ten napar kojarzony jest z jesienno-zimowymi wieczorami. Niepotrzebnie! Zielona herbata w wersji na zimno jest tak samo smaczna, a przy tym nadal zachowuje swoje dietetyczne właściwości.
Składniki potrzebne do przygotowania 1 dzbanka zmrożonej herbaty:
– Woda mineralna
– Zielona herbata liściasta/w torebkach
– Cukier trzcinowy/ksylitol
– Cytryna
– Mięta
– Kostki lodu
– Opcjonalnie: Limonki
Sposób przygotowania: Lekko przestudzony napar z zielonej herbaty zalewamy wodą i wyciśniętym sokiem z cytryny. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy pozostałe składniki.
Aqua fresca z ogórkiem
Aqua fresca to napój chłodzący, który przywędrował do nas prosto z Meksyku. Można go przygotować z różnych owoców i warzyw, ale najbardziej orzeźwiająca wersja to właśnie ta z ogórkiem.
Składniki potrzebne do przygotowania 1 dzbanka tej odmiany Aqua fresca:
– Ogórek
– Limonka
– Cukier trzcinowy/ksylitol
– Woda
– Mięta
– Kostki lodu
Sposób przygotowania: Kawałki ogórka blendujemy z wodą, a następnie dodajemy cukier, lód i sok z limonki. Całość dekorujemy miętą.
Smacznego!